Συμπτωμολογία, Διάγνωση, Θεραπεία
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που εμφανίζεται στο δυτικό κόσμο, είναι αυτή του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος παχέος εντέρου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ωστόσο συχνότερα εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 50. Ένας στους 20 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής του θα εμφανίσει καρκίνο παχέος εντέρου, σε κάποιο τμήμα του παχέος εντέρου. Συνηθέστερα, πρωτοεμφανίζεται με τη μορφή ενός απλού πολύποδα, ο οποίος αρχικά μπορεί να εμφανιστεί με καλοήθη χαρακτήρα, δηλαδή να μην έχει εξελιχτεί σε καρκίνο και με την απλή ενδοσκοπική του αφαίρεση, να επέλθει πλήρης ίαση.
Ωστόσο, σε προχωρημένα στάδια ο καρκίνος του παχέος εντέρου, εκτός από την τοπική βλάβη που προκαλεί, μπορεί να προκαλέσει επίσης απομακρυσμένες βλάβες σε άλλα όργανα, αυτές ονομάζονται μεταστάσεις (ήπαρ, πνεύμονες, εγκέφαλος) και προκαλούνται από μετανάστευση καρκινικών κυττάρων διαμέσου της φλεβικής ή λεμφικής κυκλοφορίας. ΄Έτσι, λοιπόν, ένα ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου, προέρχεται από εξαλλαγή σε καρκίνο κάποιου πολύποδα παχέος εντέρου, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου εξαρχής, χωρίς να προηγηθεί το στάδιο της ύπαρξης ενός καλοήθους πολύποδα.
Είναι πολύ σημαντική λοιπόν, η πρώιμη διάγνωση κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ενός καρκίνου στο παχύ έντερο και αυτό μπορεί να γίνει με έναν απλό ενδοσκοπικό έλεγχο.
Παράγοντες κινδύνου:
- Γονιδιακοί παράγοντες: Από το σύνολο των περιπτώσεων καρκίνου παχέος εντέρου, μόνο το 5-10% έχουν γονιδιακό υπόβαθρο και κυρίως στις περιπτώσεις οικογενούς πολυποδίασης, επί θετικής έκφρασης του γονιδίου Lynch (σύνδρομο Lynch). Αυτοί οι ασθενείς που είναι θετικοί σε αυτό το γονίδιο, παρουσιάζουν πολύ αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο και μάλιστα σε πολύ μικρότερες ηλικίες (30-45ετών).
- Περιβαλλοντολογικοί παράγοντες: Διατροφικές συνήθειες που ευνοούν τη δημιουργία καρκίνου παχέος εντέρου, όπως: αυξημένη κατανάλωση ζωικών λιπαρών ουσιών, υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος, παχυσαρκία, κάπνισμα και αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Οι κύριες νοσολογικές οντότητες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.
Συμπτωματολογία
Ως προς την συμπτωματολογία κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου, μπορεί κανείς να συναντήσει
- Μετεωρισμό
- Άτυπα κοιλιακά άλγη
- Μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια αίματος από τον πρωκτό, σχετιζόμενη ή όχι με τις κενώσεις. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε, ότι είναι λάθος συχνά να αποδίδεται η όποια αιμορραγική κένωση σε αιμορροῒδες. Αυτό οδηγεί σε απώλεια πολύτιμου χρόνου από τη διάγνωση και τη θεραπεία.
- Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
- Αναιμία και πτώση του αιματοκρίτη
- Αίσθηση ατελούς κένωσης
Διάγνωση
Η κορωνίδα των διαγνωστικών εξετάσεων, είναι ο ενδοσκοπικός έλεγχος του παχέος εντέρου. Για να οδηγηθεί ο ασθενής στην εξέταση αυτή, πρέπει προηγουμένως να γίνει ενδελεχής λήψη ιστορικού από τον ιατρό, σωστή κλινική εξέταση και κατόπιν να αποφασίσει ο γιατρός αν ο συγκεκριμένος ασθενής, πρέπει να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση. Συμπληρωματικά, πρέπει να γίνει εργαστηριακός και ακτινολογικός έλεγχος.
Θεραπευτικά
Στις περιπτώσεις όπου βρίσκεται ένας πολύ αρχόμενος καρκίνος, εντός ενός πολύποδα που αφαιρέθηκε, συνήθως δε χρειάζεται να γίνει κάποια άλλη χειρουργική πράξη. Σε πιο προχωρημένες όμως περιπτώσεις, η συνηθέστερη παρέμβαση είναι η άμεση χειρουργική εξαίρεση του καρκίνου, με εξαίρεση ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορεί να χρειαστεί να προηγηθεί χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία.
Ως προς τις χειρουργικές τεχνικές, υπάρχουν δυο ειδών προσεγγίσεις: η λαπαροσκοπική - ρομποτική και η ανοικτή (κλασική) χειρουργική.
Σε γενικές γραμμές ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμος καρκίνος, αρκεί να μην βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο εξελικτικό στάδιο. Υπό προϋποθέσεις, ακόμα και σε περιπτώσεις που υπάρχουν λίγες εντοπισμένες ηπατικές ή πνευμονικές μεταστάσεις, η αφαίρεσή τους βοηθάει την πορεία της νόσου. Εξάλλου, τα φάρμακα που υπάρχουν πλέον στη διάθεσή μας για την καταπολέμηση αυτού του τύπου του καρκίνου, είναι πολύ αποτελεσματικά.