Κύστεως Κόκκυγος | Αλέξανδρος Δαρώμ

Κύστεως Κόκκυγος

Θεραπεύστε αποτελεσματικά τον πόνο σας!

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλειακή κύστη, είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή στο τελευταίο σημείο της σπονδυλικής στήλης (στην ούρα - ανάμεσα στους γλουτούς). Είναι ένα συχνό πρόβλημα ιδίως σε νεαρούς άντρες με αυξημένη τριχοφυΐα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών υποδορίως ή μπορεί να οφείλεται σε υπολειμματική κύστη από την εμβρυϊκή ζωή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Επίσης, παρατηρείται συχνότερα σε δασύτριχα ή παχύσαρκα άτομα. Άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η καθιστική ζωή και γενικά καταστάσεις που αυξάνουν την πίεση και την τριβή στην περιοχή. Η συχνότητα εμφάνισης της πάθησης είναι περίπου 30 ανά 100.000 και είναι 2,5 φορές συχνότερη στους άντρες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης, μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος. Συχνά παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πυώδους υλικού με άσχημη οσμή, από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία. Συχνά η κύστη κόκκυγος διαδράμει χρονίως με ελάχιστα ενοχλήματα. Μπορεί η ύπαρξη της κύστης να γίνει αντιληπτή από περιστασιακή ρύπανση του εσώρουχου με λίγο ορώδες έως και αιματηρό υγρό. Στην έξαρσή της, δηλαδή σε οξεία φάση, εμφανίζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση.

Διάγνωση

Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται με την απλή κλινική εξέταση από χειρουργό, ενώ συμπληρωματικά η διάγνωση μπορεί να βοηθηθεί με απλό υπερηχογραφικό έλεγχο, κυρίως όταν ο ασθενής είναι παχύσαρκος.
kokygkas | alexandros darom

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα αρχικά αντιμετωπίζεται με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική αφαίρεση όλης της κύστης μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: «η ανοικτή», «η κλειστή» και η «ημίκλειστη». Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με το θεράποντα χειρουργό. Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι ο ασθενής δεν θα πρέπει να επιλέγει τη μέθοδο θεραπείας που τον βολεύει καλύτερα, αλλά θα πρέπει να εμπιστεύεται τον γιατρό του, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα ποια μέθοδος είναι αυτή που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις, η κλειστή μέθοδος αν και βολεύει τον ασθενή, ενοχοποιείται για τις συχνές υποτροπές της νόσου. Η κλειστή γενικώς αποφεύγεται, διότι τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά (10%-30%), εξαιτίας της συχνής επιμόλυνσης.

Τα τελευταία χρόνια για την εκτομή της κύστης χρησιμοποιούνται διάφορες μορφές ενέργειας, όπως το Laser ή R-F (ραδιοσυχνότητα) για λιγότερη απώλεια αίματος, ταχύτερη επούλωση, αλλά κυρίως για σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία.

Κατά τη διάρκεια της επούλωσης η γύρω περιοχή πρέπει να διατηρείται καθαρή και να ξυρίζεται εβδομαδιαίως, ή να γίνει αποτρίχωση με laser μέχρι την ολοκλήρωση της επούλωσης, για να μειωθούν και τα ποσοστά υποτροπής. Η επούλωση μετά από την ανοικτή μέθοδο, διαρκεί από 8 έως 16 εβδομάδες.

Κλείστε ένα ραντεβού για κατ’ ιδίαν εξέταση